Design like a pro!

Perfecte beelden, tip top uitstraling!

Hoe maak ik aantrekkelijke ontwerpen voor mijn website?

Met de gratis versie van Canva maak je snel en makkelijk professioneel ogende afbeeldingen voor je website.

In dit blogbericht laten we je stap voor stap zien hoe dit in zijn werk gaat.


Een gratis account maken

Open je favoriete web-browser en surf naar www.canva.com. Het kan zijn dat de site opent in de Engelse versie, maar je kan alles eenvoudig naar het Nederlands zetten door onderaan de pagina met je muis over het woord "English" te bewegen en daarna "Nederlands" te kiezen.

Alvorens je van start kan gaan, moet je een gratis account aanmaken, je kan dit op 3 manieren doen:

Koppel met je Facebook account (klik hiervoor op de bovenste button)

Koppel met je Google account (klik hiervoor op de tweede button)

Of maak een account aan met je e-mailadres 

Doorloop alle stappen om je account aan te maken en te activeren.

D4D tekst en afbeelding blok

De snelstart-gids

Zodra je account aangemaakt is, zal Canva je de kans geven om de snelstart-gids te volgen. Als je twee minuutjes tijd hebt, is het zeker aan te raden om deze gids even te doorlopen.

D4D tekst en afbeelding blok

Het juiste formaat kiezen

Het programma zal een hele reeks ontwerpsjablonen voorstellen. Zit daar voor jou het juiste formaat tussen, dan kan je perfect vanaf zo een bestaand sjabloon vertrekken. 
In de meeste gevallen zal het echter aangeraden zijn om je eigen afmetingen op te geven zodat de afbeeldingen perfect passen in het unieke ontwerp van jouw website.
Kies daarom bovenaan rechts voor "Aangepaste afmetingen gebruiken"

D4D tekst en afbeelding blok

Pixels, centimeters of inches?

Voor verschillende doeleinden zullen verschillende soorten van maateenheden nodig zijn. Zo zal je voor drukwerk op standaard DIN formaten zoals A4, A5 of A6, de afmetingen liever in centimeters opgeven. Maar voor websites en andere online toepassingen is het beter om te werken met pixels.

Geef de breedte en hoogte van je ontwerp in, afhankelijk van de toepassing van je afbeelding. Voor hoofdingen die de volledige breedte van je scherm moeten beslaan, maar toch niet te hoog mogen zijn, zal een gemiddelde afmeting van 1200x400 pixels ideaal zijn. Standaard afbeeldingen voor gemiddelde foto's in een fotogalerij komen goed tot hun recht in een formaat van 600x400 pixels. Twijfel je aan de juiste afmeting, aarzel dan zeker niet om de vraag even te stellen via onze helpdesk.

Afmetingen ingegeven? Ontwerpen maar!

D4D tekst en afbeelding blok

Klaar om je foto's te publiceren op je website?

Als je helemaal tevreden bent met het resultaat van je ontwerp, kan je natuurlijk niet wachten om je afbeeldingen te publiceren op je website.

Tijd dus om je ontwerp te downloaden naar je computer. Klik hiervoor rechtsboven op de knop "Downloaden". Canva zal zelf voorstellen om je afbeelding op te slaan in het "PNG" formaat, dit is een prima formaat voor het web, dus dit hoef je niet aan te passen. Een andere optie is het "JPG" formaat. De andere opties (PDF) zijn niet echt geschikt voor het web, dus die kan je beter links laten liggen.

Klik opnieuw op de knop "Downloaden" en je afbeelding zal automatisch naar je computer ge-downloaded worden.

Bijna klaar ... Maar voor het zover is, kan je best nog je afbeelding optimaliseren voor het web.

 

D4D tekst en afbeelding blok

"Godzilla" werpt zijn gewicht in de schaal !?

Elke afbeelding bevat heel wat informatie die helemaal niet nodig is om de afbeelding correct weer te geven. 

Een andere gratis tool, Optimizilla, kan je helpen om al deze overbodige informatie uit je afbeeldingsbestand te halen. Zo hou je enkel de essentie over: een prachtige afbeelding in een afgeslankt resultaat.

Volg simpelweg de instructies op de site en je krijgt een afgeslankt bestand om te downloaden naar je computer.

Om duidelijk te maken dat het een geoptimaliseerd bestand is, zal de tool er zelf de vermelding "-min" toevoegen aan de bestandsnaam. Erg handig, want dan weet je meteen welk bestand je moet kiezen om te gebruiken op je website.

Succes!

Veel geluk met het ontwerpen en maak een daverend succes van je eigen website!
D4D tekst en afbeelding blok